zondag 4 oktober 2015

Al spelend naar dromenland

Hoe spelen zorgt voor doorslapen

Een bezoek aan het Kiindfestival kon voor mij en mijn gezin natuurlijk niet uitblijven. Genieten van al het moois en daarnaast ook nog wat leren was mijn insteek voor de dag. Na het uitgebreide programma grondig bestudeerd te hebben besloot ik de interactieve lezing: 'Hoe spelen zorgt voor doorslapen' bij te wonen. Want zeg nou zelf als ouder van jonge kinderen is dat toch een van de main issues, dat slapen…

Bij je eerste kindje, in die eerste paar maanden is het allemaal wel te doen die gebroken nachten. Het euvel begint als er weer gewerkt moet gaan worden of als er al een kindje in het gezin is. De nachtrust is oh zo belangrijk voor zowel kind als ouder. Oververmoeidheid sluipt erin en voor je het weet hangen je wallen op de grond en kun je als wandelende zombie ook overdag niet veel meer betekenen voor je kind(eren). 

De ervaring leert dat uitputting averechts werkt. Een dagje pretpark, het overslaan van het middagdutje, al die indrukken, dan zou je toch denken dat je kindje lekker zal slapen. Niets is minder waar. Door al die prikkels is jouw kindje onrustig, gespannen en druk. Natuurlijk is hij ook vermoeid maar in zijn hoofd is hij druk. Alle nieuwe dingen moeten verwerkt worden. De oeroude Rust, Reinheid en Regelmaat zijn dus zo gek nog niet. 

Terug naar de lezing. Want Rust Reinheid en Regelmaat kunnen we niet altijd bieden. Een dagje pretpark of festival is namelijk ook erg leuk. Maar wat we als ouder wel altijd kunnen bieden is onze begeleiding. Dit is dan ook hetgeen dat Eline Weijers, ouderbegeleidster en eigenaar van Ouderschap vanuit je Hart, in haar lezing bedoelde. Wij kunnen onze kinderen begeleiden bij het omgaan met hun (onaangename) gevoelens om spanning in het kind te keren tot ontspanning. 

Kinderen zijn vaak nog niet in staat hun gevoelens onder woorden te brengen. Toch voel je als ouder haarfijn aan dat er iets aan de hand is. Hij zit niet lekker in zijn vel. Spel is hierin een uitkomst. Spelen staat gelijk aan plezier, geluk, ontspanning. Als wij spelen (ja ouders wij ook!) maken wij namelijk het hormoon dopamine aan, aldus Eline Weijers. 

Uitgangspunten bij dit ‘spel’ zijn dat het kind centraal staat en dat we terug gaan naar de ontspanning. Speelgoed is niet noodzakelijk, regels mogen de deur uit en competitie is out of the question. 

Over wat voor soort spelletjes hebben we het dan. Eline Weijers noemde ze zelf ‘onzin spelletjes’. Spelletjes waardoor je jouw kindje weer aan het lachen krijgt. Emoties vergroten, spiegelen, gekke dingen doen, rollenspel, noem maar op. Altijd afhankelijk van plaats tijd en persoon. Het voorkomt dat je als ouder mee gaat in de emotie van je kind. Je laten triggeren door zijn driftbui en met je handen in het haar ook maar gaan schreeuwen is wel het laatste dat we voor ogen hebben, tenzij je dit heel bewust doet om het tij te keren. Hoe werkt dat dan? Het begint bij het bewust worden van jouw eigen gevoelens als ouder. Na een reflectie hierop kun je zuiver kijken naar je kind en wat hij op dat moment nodig heeft. Wat is zijn behoefte? Daarna ga je handelen. 

Ook omgekeerde macht spelletjes doen het altijd goed. Jouw kind mag de regels bepalen. Fysiek spel zoals paardje rijden, stoeien, kussengevecht. Allerlei manieren om je kind het gevoel te geven back in control te zijn. 

Het begeleiden van je kind in zijn emoties houdt niet in dat de emoties er niet mogen zijn. Houdt je als ouder vast aan de vuistregel: Alle gedrag heeft een oorzaak. Boos, bang, bedroefd, blij? Het komt ergens vandaan. Erken het gevoel dat je kind heeft. Stap 2 is om te bepalen of je kind al dan niet hulp nodig heeft bij het verwerken van de emotie. En daarbij kunnen de spelvormen gesuggereerd door Eline Weijers van pas komen.

Terug naar de hamvraag 'hoe zorgt spelen voor doorslapen?'. Door je kind te begeleiden bij het verwerken van emoties voorkom je dat hij met een hoofd vol prikkels savonds het bed in duikt. De bovengenoemde 'spelvormen' zijn bij uitstek een goede benadering om de juiste balans tussen spanning en ontspanning te waarborgen.

Meer weten? www.ouderschapvanuitjehart.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten